Sunday 23 April 2023

Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект | IT.dir.bg

Стотици професии може да бъдат сериозно засегнати от изкуствения интелект | IT.dir.bg

Това е забележително!...

Математиците, програмистите, преводачите, писателите и журналистите също трябва да са подготвени за факта, че изкуственият интелект може да започне да изпълнява поне част от професионалните им задължения. (курсивът мой, ЙА)
...
Съществуват обаче и професии, при които изкуственият интелект се очаква да играе само незначителна роля. Сред тях са готвачите, автомеханиците и заетите в сферата на добива на нефт и природен газ, както и в сектора на селското и горското стопанство.

...



Проф. Хинрих Шютце, един от изявените учени в световната компютърна лингвистика, ръководител на Центъра за обработка на информация и езикови изследвания към Университета в Мюнхен, смята, че ... "ще изчезнат много от професиите, които включват придобиване и натрупване на знания", и анализирането им.

Проф. Шютце обаче предупреждава, че не трябва "да се дава прекалено голямо поле за действие" на ИИ, когато става въпрос за вземане на ключови решения, например в медицината, в съдебната система, при данъчните консултации или управлението на финансови активи.
...
"Хората смятат, че това, (което твърди ИИ - бел. ред.) трябва да е вярно, щом той е толкова сигурен (в твърдението си - бел. ред.). Но в действителност езиковият модел не е в състояние да даде реална оценка на своите заключения. Това е един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме", изтъква проф. Хинрих Шютце. 


По повод на последния параграф, казват, че умопобърканите звучат най-убедително  (защото си вярват). Има някаква връзка и в случай май.

No comments:

Post a Comment

V огорчения при посещаване античните забележителности на Турция

https://youtube.com/watch?v=LHpTo6U2eRY&si=UFzaHcyTFoCsoxpQ