Monday 15 May 2023

Списание "8_, посветено на БГ език

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid027FurVhkXcCktmpPhMyXrfzgRwi383dSSEGVZLz6PmGfv6EttYj84Yicd3pepJTml&id=100001245105950&sfnsn=mo

Чудесно! Има си нужда.

... Но. според мен не е само това.
Откровено казано, мисля че БГ език (БГ диалект на словянския / може би на тракийския) е доста объркан не от десетилетия, а от столетия.
Има нужда от реформа в смисъл на отстраняване на безбройните изключения от правилата. Връщане не само на някои стари правила, но и старо произношение, като напр. конь.

Защото езикът ни е почти неизучаем за чужденци и недостатъчно практичен за българите... Напр. всеки път се чудя дали ДВАМА УЧЕНИКА или УЧЕНИЦИ - (дали и кога -КА/ЦИ важеше за хора / предмети?). Прочета го и скоро пак го забравям... Защо трябва да си затормозяваме паметта ненужно и си губим времето за такива ненужни подробности?

/Може би също връщане в някаква степен към староБГ/старословянския с отчитане и почитане на разнообразието на БГ диалектите. Без словянските падежи обаче..., Или поне не драстично.

 А много от съвременните чуждици в БГския са понятия от новите времена, привнесени заедно със съвсем нова реалност от езиците на днешните лидери в съответните сфери и култура. Тук не става дума само за език, а за начин на мислене и въобще реалност. Например КООРДИНАТОР с какъв БГ синоним да се замести? Не съм сигурна дали е нужно да се премахват целенасочено такива чуждици. Те водят до изолация, одобрено на малките страни. И излишно според мен усилие, което може да бъде приложено другаде с по-голяма полза. Имайки предвид, че реалностите непрекъснато се променят и не малко от тези чуждици ще станат ненужни и други ще ги изместят.. 

 Не мисля, че е добре това да става централизирано. Официалните езикови реформи в БГ език според мен в немалка степен са били не особеносполучливи и са го отдалечили ненужно от първоизтичника. Но и стихийността е довела до днешния маш-маш, по мое мнение. В идеалния случай биха могли да излизат предложения с демонстративни текстове / откъси от произведения. 

Но сега животът е труден и хората на духа, словото и културата - автентичните (истинските :)) -, и без това се борят за достоен живот и са ... да кажем недолюбвани от тези, от които зависи разпределението на материалните  ресурси за живот. Така че говоря по-скоро за бъдеще време. Надявам да има бъдеще. 


 

No comments:

Post a Comment

V огорчения при посещаване античните забележителности на Турция

https://youtube.com/watch?v=LHpTo6U2eRY&si=UFzaHcyTFoCsoxpQ